Bosnien

Hvor Orienten møder Europa

23. - 28. oktober 2018
Pris: 7.600 Kr.
Nærvær - Samvær - Kultur - Bevægelse 
Hvor Orienten møder Europa

Sarajevo er en af Europas mest særprægede byer med en højdramatisk historie og en smuk blanding af orientalsk og centraleuropæisk arkitektur. Her indledtes og afsluttedes Europas blodige 20. århundrede.

Det var i Sarajevo, en ung serbisk student i juni 1914 myrdede Østrig-Ungarns tronfølger og hans kone. Det blev startskuddet til 1. Verdenskrig. I 1984 blev Sarajevo den eneste by i et socialistisk land, der har været vært ved et Vinter-OL. Og fra 1992-96 blev det den by i verdenshistorien, der har været udsat for den længste belejring nogensinde – hele 1.400 dage. Krigen kostede 11.500 af byens indbyggere livet.

Det er umuligt at besøge Sarajevo uden at mærke, hvordan krigen i 90erne stadig gennemsyrer livet i Bosnien-Hercegovina. Selv om vi nu nærmer os et kvart århundrede siden Dayton-aftalen blev underskrevet, er Bosnien stadig delt.

Sarajevo er med sin helt særlige status i Europas historie et besøg værd. Her kan man stå i den gamle osmanniske bydel og kigge op på de bjerge, hvorfra byen blev bombarderet gennem næsten fire år. Man kan stadig se på en husfacade, om den blev ramt, og man ser ”Sarajevos Rose” mange steder som en markering af, hvor granater er slået ned og har kostet menneskeliv.

Som din rejseleder, sætter jeg en ære i at være tilstede og nærværende. Jeg ønsker at deltagerne, og det inkluderer mig, opbygger vedkommende og nære relationer med hinanden. 
 

Samværet er i fokus og helt essentielt på vores ture. Selvom vi bor på hotel, mødes vi hele tiden og er sammen til alle måltider. Vi oplever, spiser, synger, snakker, griner, vandrer og dyrker VÆREN sammen, fra morgen til aften. Selvfølgelig kan man altid trække sig tilbage og nyde lidt privat fred, men man kommer ikke til at være eller føle sig alene på vores ture. Alle deltagere tages vare på, ud fra den enkeltes behov. 

Kultur er en stor del af vores liv. Både den vi bringer med os, den indbyrdes kultur vi har sammen, og den kultur der omgiver os. Vi fordyber os i områdets mentalitet og hjerte.

Jeg rejser med dig :

Steen Ramsgaard

 

Steen Ramsgaard (f. 1953) er blandt landets førende Balkan-kendere. Som journalist på TV-Avisen dækkede han det tidligere Jugoslaviens opløsning og efterfølgende krige fra 1991-95. Han arbejder nu som freelance journalist, forfatter, foredragsholder og rejseleder med speciale i Balkan. Har skrevet bøgerne ”Krigen i Europas baggård” (Lindhardt & Ringhof 2016) og ”I Bosnien” (Tiderne skifter 1995), der begge handler om Balkans historie.

Program:

Dag 1

Ankomst til Sarajevo lufthavn, hvor vi bliver hentet med bus og bragt ind til hotellet i Sarajevos gamle bydel. Der er tid til en tur gennem Sarajevos gader, hvor Orienten møder Europa. Her har to af Bosniens tidligere herskere – Osmannerriget og kejserdømmet Østrig-Ungarn – sat deres tydelige præg på byen. Aftensmaden, med drikkevarer for egen regning, indtager hele gruppen på en af Sarajevos mange restauranter med traditionel bosnisk mad.

Dag 2

Fra 09.00-12.00 er der oplæg om den politiske og økonomiske situation i Bosnien, holdt af to bosniske professorer i politologi og sociologi. Begge anvendes ofte som kommentatorer af bosniske og internationale medier. Bosnien er her næsten 25 år efter Dayton-fredsaftalens underskrift stadig et land, der er dybt påvirket af krigen og dens mange grusomheder, og hvor korruption og organiseret kriminalitet er en del af dagligdagen. (Det berører dog ikke os turister, det er meget sikkert at færdes i Bosnien, men pas på lommetyve!) Efter en god frokost for egen regning får vi en bytur på ca. en time. Derefter Sarajevo på egen hånd. Her kan vi f.eks. besøge museet over de 40 år, Bosnien var en del af Østrig-Ungarn. Museet ligger i krydset, hvor attentatet i 1914 blev begået. Resten af eftermiddagen er på egen hånd. Aftensmaden er inkluderet i prisen og indtages på en restaurant med endnu en specialitet – Sevdah-musik, der ligesom den portugisiske Fado er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Det er en meget traditionel bosnisk restaurant, og der serveres ikke alkohol. Vi kan gå samlet på cafe efter middagen☺

Dag 3

Heldagsudflugt til Visegrad og Srebrenica. Vi besøger først Visegrad, som er virkelighedens ramme for romanen ”Broen over Drina”. Bogen blev skrevet af det tidligere Jugoslaviens eneste Nobelpris-vinder i litteratur, Ivo Andric. Den blev genoptrykt efter Balkankrigen i 1990erne og kan både fås i flere antikvariater. Efter frokost for egen regning i Visegrad kører vi videre til Srebrenica, hvor vi ser mindelunden over de godt 8.300 mænd og drenge, der blev myrdet her i juli 1995 i Europas værste massakre siden 2. Verdenskrig. Middag i Sarajevo.

Dag 4

Om formiddagen vil Danmarks honorære konsul i Bosnien sammen med Katja – der er ansat i Danmarks Statistik men pt. udstationeret i et EU-finansieret projekt i Sarajevo – fortælle om forholdene i Bosnien set med deres dansk-farvede briller. Efter frokost tager vi den netop indviede svævebane fra Sarajevo op til Trebevic. Det var her, bobslædebanen lå, da Sarajevo i 1984 var vært for Vinter-OL. Det var herfra, de forreste serbiske artilleristillinger i årene 1992-96 beskød Sarajevo.

Dag 5

Heldagsudflugt til Mostar – byen med den verdensberømte bro, der symboliserede sameksistensen mellem Orienten og Europa, og som derfor blev smadret af kroatiske nationalister under krigen i november 1993. Vi stopper første gang ved ”Håbets Tunnel” umiddelbart vest for Sarajevos lufthavn. Det var denne tunnel, som i lange perioder var Sarajevos eneste livline til omverdenen. Næste stop er byen Jablanica, hvor resterne af filmkulisserne til en storslået krigsfilm – med Richard Burton i rollen som Tito – stadig står som led i fortællingen om Tito som alle jugoslavers store helt. Rundvisning og frokost i Mostar. Vi tager afsked med Sarajevo med aftensmad på en af Bosniens bedste restauranter. Middag inkluderet i prisen.

Dag 6

Hjemrejse. Vi har nogle timer på egen hånd i Sarajevo, inden vi bliver hentet i bus og kørt til lufthavnen. 

Der er en del museer i Sarajevo, som vi kan besøge på egen hånd. Og de fleste ligger inden for gå-afstand. Der er bl.a. museet for Srebrenica-massakren, for ”Krig mod Menneskeheden”, ”Krigsbarndom-museet” og en række osmanniske, jødiske og ortodokse museer, som vi kort bliver præsenteret for på by-rundturen, men som alle er et nærmere besøg værd. Dertil kommer det Olympiske Museum ved isstadion fra OL 1984, som dog ligger et par kilometer fra hotellet. Både taxa, bus og sporvogn er billige i Sarajevo.

Litteraturliste

Steen Ramsgaard: ”Krigen i Europas baggård”. Lindhardt & Ringhof 2016 (kan købes af undertegnede for 100 kr. Er udsolgt fra forlaget, hvor prisen var 299,90 kr. Findes også som E- og Lydbog.)

Steen Ramsgaard & Durdica Z. Sørensen: ”I Bosnien”. Tiderne Skifter 1995 (Udsolgt fra forlaget, købte restlagere og sælger for 50 kr. pr. eksemplar.)

Ivo Andric: “Broen over Drina” (Nobelprisvinder i litteratur 1961, Gyldendal. Genoptrykt i 90erne)

Tea Sindbæk Andersen: ”Usable History?”. Aarhus University Press 2012

Laura Silber & Allan Little: ”The Death of Yugoslavia”. Penguin Books/BBC Books 1995

Martin Bell: “In Harms Way. Bosnia: A war reporter’s story”. Icon Books 2012

Ed Vulliamy: “Seasons in Hell. Understanding Bosnia’s War”. Simon & Schuster 1994

Jeremy Bowen: „War Stories“. Simon & Schuster 2006.

Misha Glenny: ”Jugoslaviens sammenbrud. Den 3. Balkankrig”. Gyldendal 1994

Roy Gutman: “A witness to genocide”. Macmillan 1993

Noel Malcolm: ”Bosnia. A short History”. Macmillan 1994

Noel Malcolm: “Kosovo. A short History”. Macmillan 1998

Lars R. Møller: “Operation Bøllebank”. Høst & Søn 2000

Durdica Z. Sørensen & Anders Bjørn: ”Den jugoslaviske krig”. Amanda 2006

Carl T. Dahlman & Gerard Toal: “Bosnia Remade”. Oxford University Press 2011

Slavenka Drakulic: ”Balkan Expres. Glimt fra krigen I os selv”. Spektrum 1993

Jens-Martin Eriksen & Frederik Stjernfelt: ”Hadets anatomi”. Lindhardt & Ringhof 2002

Karsten Fledelius: ”Jugoslaviens sygdom og død”. Gyldendal 1998

Karsten Fledelius & Birte Weiss: ”Vanviddets vidner”. Gyldendal 2000

Birte Weiss, Niels-Jørgen Nehring m.fl.: ”Og Balkan kom til Danmark“. Århus Universitetsforlag 2015

Gunnar Nissen: ”Jugoslaviens storhed og Fald”. Branner & Korch 1992

Brendan Simms: “Unfinest Hour. Britain and the Destruction of Bosnia”. Penguin Books 2001

Christopher S. Stewart: “Hunting the Tiger. The fast life and violent death of the Balkan’s most dangerous Man”. Thomas Dunne Books 2007

Mark Thomson: “A Paper House. The Ending of Yugoslavia”. Vintage 1992

Mark Thomson m.fl.: “Forging War. The Media in Serbia, Croatia and Bosnia-Hercegovina”. Article 19 1994.

 

Google-kort over Bosnien:

https://www.google.com/maps/@43.8705628,17.2288551,8.5z

Pris: 7.600 kr. inkluderer: Transport, Logi, Halvpension, Undervisning, og udflugter! 

Prisen er pr. person i doppeltværelse .

Enkeltværelsestillæg: 800 kr.

Deltagerantal og tilmelding

Der kan højst være 40 deltagere og der skal mindst være 15 deltagere for at rejsen gennemføres.

Ved tilmelding betales et depositum på 150o kr.  - som returneres hvis rejsen ikke gennemføres.

Når du har sendt din tilmelding modtager du en mail med kontonummer, hvortil depositum overføres.

Du vil herefter modtage en mail med kvitering, og så vil du fortløbende blive orienteret om rejsens udvikling.


Restbeløbet opkræves 15. september 2018

 

Afbestillingsforsikring

Vær opmærksom på at du ved afbud senere end 6uger før rejsen er forpligtet til at betale den fulde pris, da alle rejseudgifter er betalt på dette tidspunkt, hvorfor vi anbefaler, at du tegner en afbestillingsforsikring.

Se evt. Europæiske rejseforsikring

 

Flybilletter, Boardingpas og Bagageregler

 

Kopi af flybilletter sendes pr. mail. Men for at gøre det let for dig mødes vi i lufthavnen, hvor jeg medbringer alle billetter og sørger for boardingpas.

 

Du må medbringe

1 stk. bagage på 20 kg.

1 stk håndbagage 56 x 45 x 25cm

1 stk håndbagage 45 x 36 x 20cm

se: